Mikrocentrum en Flam3D gaan hun samenwerking op het gebied van Additive Manufacturing (AM) nog verder intensiveren. Tijdens het laatst georganiseerde Techcafé bij Mikrocentrum op 8 december 2022, hebben Bert-Jan Woertman, directeur van Mikrocentrum, en Kris Binon, directeur van Flam3D, namens beide partijen een intentieverklaring ondertekend. De intentieverklaring onderstreept de gezamenlijke ambities op het gebied van AM en de optimalisatie van het ecosysteem.
Samenwerking essentieel voor stimulatie van innovatie
De hightech- en maakindustrie, waar AM (voorheen ook wel bekend als 3D printen) onderdeel van uitmaakt, is een van de meest slimme en dynamische maar tegelijkertijd ook meest complexe sectoren ter wereld. Daarom is het volgens de intentieverklaring essentieel de juiste kennis, partners en inspiratie te hebben om constant te kunnen blijven innoveren. Door de netwerken van beide organisaties met elkaar te verbinden, kunnen ze samenwerking en innovatie verder stimuleren.
Versterken positie Nederlandse en Belgische 3D-printnetwerken
De intentieverklaring benadrukt ook de kracht van het gezamenlijke 3D-printnetwerk in de Benelux. Nederland en België staan bekend om hun leidende rol op het gebied van Additive Manufacturing. Door de samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische 3D-printnetwerken wordt deze positie versterkt. De samenwerking tussen Mikrocentrum en Flam3D richt zich op de ontwikkeling van een learning community die bijdraagt aan de internationale positionering en de competentieontwikkeling van elkaars achterban. Dit gebeurt onder andere door het aanbieden van gezamenlijke masterclasses, lezingen en specifieke onderdelen voor events rond thema's als digitalisering en systeemintegratie van end-to-end productielijnen. Ook wordt gewerkt aan gezamenlijke communicatie rond de programma onderdelen.
AM naar de volgende stap
Volgens Bert-Jan Woertman, is het nu belangrijk om de volgende stap te zetten in de implementatie van AM-technologie in de waardeketen: “Samenwerkingen zoals met Flam3D en het daaraan gekoppelde netwerk van ambitieuze maakbedrijven zijn daarvoor essentieel." Kris Binon vult aan: "De industrie heeft Additive Manufacturing technieken nu helemaal doorontwikkeld tot een volwaardige productietechnologie. We zijn nu in staat om complexe hoogwaardige eindproducten te maken met een sluitende business case. Dit biedt nieuwe mogelijkheden op het gebied van designvrijheden en ecologisch verantwoord produceren. Door de krachten en netwerken te bundelen, winnen we allemaal - en creëren we een AM-ecosysteem dat voorop loopt in de wereld."
Gespecialiseerd of geïnteresseerd in industriële AM? Exposeer of bezoek AM for Production op 29 maart en ontdek de efficiënte implementatie van AM-technologie.